Nepal: Local Women’s Handicrafts i Kathmandu

by Fair Fashionista - Sanne
LWH Nepal

LWH (Local Women’s Handicrafts) är ett textil- och hantverkskollektiv i Nepal grundat av Nasreen Sheikh. Nasreen har själv upplevt den mörka sidan av klädindustrin, närhon tidigare var barnarbetare i en sweatshop och blev tvungen att arbeta 12-15 timmar om dagen.

Nasreen gav aldrig upp hoppet om en bättre framtid, och hon lyckades lämna sweat shoppen och starta LWH. I början var LWH bara en liten butik, där Nasreen lärda andra kvinnor hantverk och textiltillverkning, men LWH växte snabbt och omfattar nu flera work shops i Nepal. Nasreen är en otroligt stark kvinna och det jobbet hon gör är verkligen imponerande.

LWH strävar efter att ge styrka till missgynnade och marginaliserade kvinnor så de igen vågar ta kontroll över sitt eget öde och kämpa mot fattigdom och samhällsstrukturer, som annars har hindrat dessa kvinnor från att förverkliga sitt fulla potential.

På LWH erbjuds kvinnorna utbildning, stipendium och en säker plats att bo. Under utbildningen lär de sig färdigheter som vävning, broderi och smyckedesign, och de får också grundläggande utbildning samt hälsovård. Efter avslutad utbildning kan kvinnorna själv välja om de vill fortsätta arbeta för LWH eller om de vill starta eget företag.

Kvinnorna på LWH tillverkar en mängd olika produkter, men jag tyckte särskilt deras handvävda sjalar var jättefina, så tillsammans designade vi Amazing Gray sjalen för Fair Fashionista. Sjalen är en mix av kashmir, ull och bomull, vilket gör den varm och mycket mjuk.

LWH har hand om hela produktionsprocessen från färgning av garnet till vävning av sjalarna, och ni kan därför vara säkra på att sjalarna är fria från barnarbete, slavarbete och sweat shops. Dessutom tillverkas sjalarna med respekt för miljön under säkra arbetsförhållanden och kvinnorna får en rättvis lön.

Flera inlägg

Lämna en kommentar