Hur hållbart är det egentligen att hyra kläder?

Kläduthyrning har blivit trendigt, och det tycker vi på Fair Fashionista är jättebra, men hur hållbart är det egentligen att hyra istället för att köpa? Vi har gjort lite research, och det finns faktiskt ingenting som tyder på att kläduthyrning, som det äger rum på många uthyrningsföretag, är särskilt hållbart. I detta blogginlägg tittar vi närmare på vilka aspekter som gör kläduthyrning problematisk ur ett hållbart perspektiv och förklarar samtidigt, hur vi på Fair Fashionista hanterar dessa utmaningar och därför ändå vågar säga, att kläduthyrning på vårt sätt, är ett hållbart alternativ till köpa.

Ökad konsumtion – Man skapar ett behov som inte fanns innan


Det finns indikationer på, att kläduthyrning och särskilt klädprenumerationer, främjar ett ökat sug efter nytt. Har man t.ex. en klädprenumeration, där man får beställa hem 4 nya klänningar varje månad, kommer de flesta antagligen att beställa hem 4 nya klänningar, för att få ut mest av prenumerationen. Om man inte hade en klädprenumeration, hade man kanske klarat sig med vad, som redan fanns i garderoben.

Vår uthyrningsmodell för prenumerationer är uppbyggd kring ett unikt poängsystem, där man inte nödvändigtvis behöver skicka tillbaka kläderna efter en månad, utan kan behålla kläderna så länge man vill.

 

Transport fram och tillbaka, och fram och tillbaka och ..


Ur en miljömässig synpunkt är transporten fram och tillbaka till kunden den absolut största boven, och transporten gör,  att det i vissa fall faktiskt är värre att hyra kläder än att köpa kläder. Transporten är nog den största utmaningen, när det gäller att göra kläduthyrning mer hållbar, och det finns ingen enkel lösning på detta.

Vi försöker göra det attraktivt att hyra så många saker åt gången som möjligt genom våra prenumerationspaket, så att vi kan skicka flera plagg i samma paket.  Vi använder såklart miljövänliga förpackningar, och vi erbjuder ej  prenumerationer med mer än 2 swaps per månad. När vi får nya kläder hem från våra leverantörer är det alltid klimatkompenserat, och vi planterar ett träd för varje produkt som hyrs på Fair Fashionista.

Kortare livslängd på grund av onödig tvätt och rengöring


Många företag har korta uthyrningscykler (ibland bara några dagar), där kläderna sällan har blivit tillräckligt smutsiga för att man annars skulle tvätta dem. När kläderna tvättas ofta och dessutom används mycket mer, än om de bara hade en ägare, förkortas klädernas livslängd. Många uthyrningsföretag kemtvättar dessutom kläderna, vilket också är problematiskt ur ett miljöperspektiv, eftersom många av de kemikalierna, som används i traditionella kemtvätt, är skadliga för både människor och miljö.

På Fair Fashionista är standarduthyrningsperioden 30 dagar, och vi tvättar kläderna med miljövänliga, oparfymerade tvättmedel istället för kemtvätt om det är möjligt. Kläderna desinficeras och ångas, så du kan vara säker på att de är exakt lika rena, som efter kemtvätt, men utan de obehagliga kemikalierna. När kläderna inte längre kan hyras ut ser vi till att tyget återvinns och får nytt liv i vår v2.0 -kollektion eller som hundbandanas, hundleksaker eller tote bags.

 

Same sh*t, different name

Många uthyrningsföretag hyr ut kläder från fast fashion brands, som varken är kända för miljötänkande eller bra villkor för dem som tillverkar kläderna. Uthyrning bidrar inte med annat än att skifta efterfrågan från konsumenten till uthyrningsverksamheten, men det är samma produkt, som konsumeras i samma utsträckning. Same sh*t, different name.

På Fair Fashionista hyr vi bara ut vintage + preloved, samt fair fashion, som är kläder tillverkade under fair förhållanden. Vi vill inte bidra till att skapa ny efterfrågan på fast fashion, men vi tar gärna hand om kläder som redan har tillverkats. Därför har vi Vintage & Preloved-sektionen med kläder, som inte nödvändigtvis är fair fashion. När vi tillverkar eller inköper nya kläder, är det alltid fair fashion. Vi ser till att de personer som är involverade i produktionen gynnas, och vi samarbetar enbart med leverantörer, som delar våra värderingar och etik. Att hyra från Fair Fashionista kommer alltid att vara ett nej till fast fashion och ett ja till mer hållbart mode.

Hyr Kläder

Fair Fashionista