CWG Chin Women Group i Mae Sot

by Fair Fashionista - Sanne
CWG Chin Women Group
Nu Tae, CWGs grundare

Chin Women Group (CWG) grundades i Mae Sot, Thailand, i juni 2001. Syftet med gruppen är att skapa inkomster till gruppens medlemmar i den fattiga Chin-region i Burma samt att hjälpa till att bevara Chin-folkets hantverkstraditioner genom att tillverka och sälja handgjorda väskor och accessoarer samt heminredning, samt utbilda unga kvinnor i traditionellt Chin hantverk.

Den bergiga Chin-region i nordvästra Burma är en av de fattigaste regionerna i ett redan fattigt land. En stor del av befolkningen bor på avlägsna platser och kämpar för att försörja sig på små lantbruk. Andra inkomstkällor är mycket begränsade och många unga människor flyttar därför från Chin-regionen och provar lyckan i Yangon eller Mandalay, eller över gränsen i Thailand. De hamnar ofta i dåligt betalda jobb och instabila anställningar och Chin-regionen förlorar kopplingen till den yngre generationen och framtiden.

CWG-grundaren Nu Tae beslutade tillsammans med några vänner att hitta ett bättre sätt att generera inkomster för Chin-folket, och samtidigt jobba för att bevara den traditionella kultur. I början sålde gruppen huvudsakligen sina handgjorda varor på en lokal marknad i Mae Sot, men idag jobbar CWG också med Borderline Collective för marknadsföring och distribution i hopp om att nå en bredare kundbas för deras hantverk.

Det mesta av tyget som CWG använder kommer från Chin-staten i Burma. Den transporteras sedan till Mae Sot, i Thailand, där fyra unga kvinnor skapar väskor och accessoarer med mönster som blandar det traditionella med modern design. I tillägg till tyget som CWG köper från lokala vävare i Chin-regionen, tillverkar CWG också sitt eget handvävda tyg och i videon nedan kan du se hur vävstolen inställs:

Ni kan hyra och köpa produkter från CWG på fair-fashionista.se, och om ni besöker Mae Sot i Thailand kan ni också titta förbi Borderline Collective:

Borderline Collective, 674/14 Intharakiri Road, Mae Sot, Thailand

Flera inlägg

Lämna en kommentar