Chimmuwa i Mae Sot

by Fair Fashionista - Sanne
Chimmuwa i Mae Sot

Chimmuwa är en del av det sociala företaget Borderline Collective i Mae Sot. Gruppen grundades av Sylvia, som har många års erfarenhet från olika NGOs, och Nor Nor, som är gruppens designer. Syftet med Chimmuwa är att skapa sysselsättning för unga kvinnliga flyktingar och migranter från Myanmar. Dessa kvinnor har ofta svårt att hitta sysselsättning och har därför hög risk att utnyttjas i dåligt betalda jobb eller falla offer för människohandel.

Hos Chimmuwa utbildas kvinnorna i sömnad och andra hantverkskompetenser i den vackra ljusa lokalen, som ligger i utkanten av Mae Sot i norra Thailand. Kvinnorna erbjuds ett meningsfullt jobb till en anständig lön i en säker miljö. De får också utbildning i design och produktutveckling, och de lär sig hela processen från att rita mönstret till att sy ihop allt. Det ger kvinnorna professionell stolthet och uppmanar till kreativitet samt att man vågar presentera sina egna idéer.

I Borderline Shop säljer Chimmuwa vackra väskor och halsdukar tillverkade av handvävd bomull. Bomullstyget köps från Karen-folket i de små stamsamhällen som finns längs gränsen mellan norra Thailand och Myanmar. Vissa samhällen odlar bomullen, som sedan spinnas och färgas med naturliga färgämnen från blad, blommor och rötter. Därefter säljs bomullsgarnet vanligtvis till andra byar i utbyte mot ris och andra nödvändigheter, och stammar som är specialiserade på vävning omvandlar sedan garnet till vackra tyger.

Sylvia köper också färgat bomullsgarn direkt från några av byarna och transporterar sedan garnet till ett flyktingläger långt upp i norra Thailand. Här vävar flyktingar från Shan-folket garnet till bomullstyg, som Sylvia sedan köper tillbaka och använder i Chimmuwas produktion.

Genom att köpa handvävd bomullstyg från Karen-folket hjälper Chimmuwa att bevara den traditionella vävkulturen, som annars riskerar att försvinna. I videon nedan berättar Sylvia mer om den enorma mängden arbete som ligger bakom tillverkningen av handvävd bomullstyg:

Flera inlägg

Lämna en kommentar