CAMBODIA WOMEN’S SUPPORT GROUP I PHNOM PENH

by Fair Fashionista - Sanne
CWSG Phnom Penh

Jag hittade CWSG (Cambodian Women’s Support Group) online, när jag letade efter leverantörer till min webbshop. Jag hade egentligen bara tänkt köpa några av de produkter som redan fanns i CWSGs butik, men jag insåg snart att det fanns potential för ett mycket mer omfattande samarbete som idag också inkluderar design och produktutveckling för Fair Fashionista.

Kvinnorna gick tidigare i ett program på Nyemo (en NGO som arbetade för att hjälpa marginaliserade kvinnor med sysselsättning och andra sociala initiativ) men när Nyemo var tvungen att stänga tillbaka 2014 lämnade kvinnorna plötsligt utan stöd. De frågade därför Kanary, som tidigare var i Nyemos styrelse, om inte hon ville fortsätta driva gruppen och så skapades CWSG.

Syftet med CWSG är att se till att kvinnorna har en stabil inkomst från försäljningen av vackra handgjorda produkter, men gruppen fungerar även som en mötesplats för kvinnorna, där de kan söka stöd och vägledning från varandra.

Några av kvinnorna är duktiga på att sy medan andra är bättre på att brodera, och när vi utvecklar produkter försöker vi så gott vi kan att ta vara på de olika färdigheterna som finns i gruppen, så det finns arbete för alla.

När prototyperna är klara tar vi ett möte där vi kommer överens om vad jag ska betala för produkterna. Det pris jag betalar täcker kvinnornas löner samt ett bidrag till gruppens fasta utgifter. Om man bara betalar en minimilön är det enligt min mening inte fair trade, så det är viktigt för mig att kunna erbjuda en ersättning som är tillräckligt hög för att kvinnorna inte bara ska kunna överleva utan också lägga pengar åt sidan för oförutsedda utgifter och pension.

Vi har tillbringat många sena kvällar på att diskutera nya designs och idéer och vi har gråtit av skrattat, när en design ibland blev lite annorlunda än vi hade tänkt (jag tror att vi alla kommer ihåg den första katt-sovmask, haha). Kvinnorna har inte mycket, och de har på många sätt haft otur i livet, men deras expertis och yrkesstolthet är fortfarande intakt och det är ett sant nöje att jobba med dem. De är starka och kloka kvinnor och jag är oändligt tacksam för deras stöd och engagemang.

Flera inlägg

Lämna en kommentar