ANGKOR BULLET JEWELLERY I PHNOM PENH

by Fair Fashionista - Sanne
Angkor Bullet Jewellery i Phnom Penh

Angkor Bullet Jewellery är ett socialt företag grundat av Chantha Thoenun. Chanthas mamma dog, när han var fyra år gammal, och Chanthas pappa dödades av Röda Khmererna, när han var åtta.

Chantha flyttade därefter in hos sina morföräldrar, där han bor fram tills att han 14 år gammal med stöd av en lokal NGO påbörjar utbildningen som guldsmed. Efter att ha avslutat utbildningen jobbar Chantha i över 10 år med smyckesdesign och smyckestillverkning för en NGO i Phnom Penh. I 2011 startade han sitt eget företag, Angkor Bullet Jewellery, tillsammans med sin fru Thearny Kol. Angkor Bullet Jewellery arbetar med ett team av smykkstillverkare som huvudsakligen arbetar hemifrån, och tillsammans förvandlar de gamla tomhylsor från Röda Khmererna till vackra smycken.

Chantha berättar sin historia utan den minsta bitterhet i rösten. De stal hans familj och hans barndom, men istället för att låta hat fylla sinnet, har Chantha valt att fokusera på vad som kan göras för att förhindra att historien upprepar sig. Chanthas hopp är att smycken från Angkor Bullet Jewellery kan påminna oss om att vi aldrig igen får låta något så fruktansvärt hända.

Angkor Bullet Jewellery sysselsätter främst människor från provinsen utan utbildning. Det är människor som annars skulle ha svårt att hitta ett jobb, men på Angkor Bullet Jewellery lär de sig att tillverka smycken och får en rättvis ersättning för sitt arbete. Möjligheten att arbeta hemifrån innebär att ensamstående mammor och hemmafruar också kan tjäna pengar. I videon nedanför besöker jag Chantha i verkstaden och han berättar om sitt liv och de händelserna som fick honom att ta steget att starta Angkor Bullet Jewellery.

Några ord från Chantha – Designer och grundare

Jag gör smycken av gamla tomhylsor och granater därför att jag vill visa världen vad vi Khmerer (kambodjaner) har varit tvungna att gå igenom i ett förflutna som inte ligger långt tillbaka. Jag vill förvandla något fruktansvärt, som användes för att döda miljoner av människor, till något vackert istället. Något, som symboliserar hopp, styrka och uthållighet! Från krig till fred.

Flera inlägg

Lämna en kommentar